17.07.2010

Posted by Flyerboy | File under : , , ,
Chiar acum cateva seri discutam cu niste prieteni despre acest subiect.Ti s-a intamplat vreodata sa intri pentru prima data intr-un magazin si sa ai senzatia ciudata c-ai mai fost acolo? Sau purtai o conversatie cu cineva si brusc ai avut impresia ca ai auzit exact aceeasi replica inainte, avand certitudinea ca n-a fost asa? Se numeste Deja Vu si in jur de 60-70% dintre noi recunosc faptul ca au avut o astfel de experienta.
O imagine, un sunet, un gust sau un miros ne poate face sa avem senzatia ca am mai avut aceeasi perceptie si anterior, cu certitudinea ca nu este adevarat.
Sunt peste 40 de teorii pentru deja vu si ceea ce il cauzeaza, variind de la reincarnare pana la erori ale procesului de memorare.

Deja vu este un fenomen greu de studiat pentru ca apare spontan, dureaza putin si nu are manifestari fizice. Din cauza asta nu i-a fost stabilita inca o explicatie definitiva.
Teoria care mi s-a parut cea mai interesanta este asa numita teoria telefonului mobil sau atentia impartita/perceptie divizata.

Pentru a lansa aceasta teorie, Dr. Alan Brown a facut un experiment in care un grup de subiecti trebuia sa priveasca niste fotografii cu locatii si sa spuna care le sunt familiare. Inainte de asta, subiectilor le-au fost aratate o parte din fotografii la viteza foarte mare – 10 fotografii in 20 de milisecunde – suficient pentru creier sa le inregistreze dar insuficient pentru subiecti sa le constientizeze.

Rezultatul experimentului a fost ca fotografiile neconstientizate, dar inregistrate, le-au fost familiare intr-un procent mult mai mare decat celelalte fotografii aratate in experiment.

Asta inseamna ca atunci cand atentia ne este distrasa de la o anumita activitate, inregistram totusi tot ce este in jurul nostru, dar nu constientizam. Apoi cand putem sa ne concentram pe ceea ce facem, lucrurile din jurul nostru ni se par deja familiare chiar daca nu ar trebui sa fie.

5 comentarii:

 1. sal man ;) ... frumos profilu...poza e de milioane ;)

  Interesanta tema aceasta ;) .... si eu am trait de ctv ori senzatia asta... si intradevar este cv ciudat..si de neexplicat :-?

  M-i sa intamplat sa vb cu prietenii dspre cv...si de o data sa am senzatia k am mai vb acea chestie ... si park stiam c urma sa spuna celalalt. E un sentiment ciudat...dar in acelasi timp frumos, fiind o dovada de cat de complexi suntem ;).

  RăspundețiȘtergere
 2. aaaa... si k tot am vb despre asta ;)) .... tare as vrea sa am si luni sentimentu asta :D ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. :)) buna asta ..ultimu comm..sincer si eu as vrea sa traiesc un deja-vu luni :))

  RăspundețiȘtergere
 4. Iti urez noroc pentru ca luni sa ai un deja-vu.Cat despre aceasta tema..foarte interesanta..doar cu mine vorbeai despre deja-vu.ce sa mai...sunt sursa ta de inspiratie!Prea simpatic profilu':*:*

  RăspundețiȘtergere

Curaj :