02.04.2011

Posted by Flyerboy | File under : , , , , , , , , ,
Revin pe blog..dupa....muuult timp...incredibil de mult. Treaba nasoala e ca mi s-a stricat laptopul( norocosul de mine) :)) si acum nu prea mai am de unde sa scriu :|. Oricum, revin cu postarea asta despre autism,despre ziua de 2 aprilie, ziua mondiala a constientizarii autismului. Am gasit cateva informatii despre aceasta zi( God bless Google :)) ) dupa ce am fost invitat la un event pe facebook, la care trebuia sa port albastru in semn de solidaritate.
    Asa ca m-am decis sa sustin aceasta cauza, in primul rand prin a va face cunoscute date despre aceasta data.

Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului, fiind sărbatorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

    La fiecare şapte ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism.


    Când părinţii află ca au un copil autist, majoritatea şi-ar dori ca problema să dispară în mod magic. Este important pentru familie să depăşească durerea şi şocul şi să facă faţă situaţiei, sperând la un viitor cât mai bun pentru copilul lor. Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
   
    Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi). Boala lui nu dispare după 18 ani, dar nici nu se transformă automat într-o afecţiune de tip psihoză-schizofrenie.
În România, persoanelor diagnosticate cu autism nu le mai este recunoscută boala după împlinirea vârstei de 18 ani şi nu mai primesc niciun ajutor.
   
    “2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului – reprezintă un prilej să amintim opiniei publice că există persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului (TSA) şi să aducem în prim plan problemele cu care se confruntă aceste persoane, cum ar fi: diagnosticarea deficitară a copiilor din lipsa personalului pregatit, nediagnosticarea adulţilor şi gravele erori ce derivă de aici, nerespectarea legislaţiei privind accesul la educaţie, prin excluziune şi/sau din lipsa oportunităţilor pentru tineri şi adulţi, nerespectarea legislaţiei privind accesul la servicii sociale şi medicale prin marginalizare şi/sau lipsa personalului pregatit să comunice cu aceste persoane. Credem că este timpul ca ignoranţa să dispară, iar cei ce decid să-şi amintească de existenţa noastră, iar propunerea făcută de noi recent, accea de elaborare a unei strategii naţionale privind autismul să devină realitate.

In al doilea rand, today i`m wearing blue. :)

Sursa : http://www.napocanews.ro/2010/03/2-aprilie-ziua-mondiala-a-autismului.html

3 comentarii:

  1. Acum am aflat ceva nou .Ma bucur ca ai revenit ,chiar ma intrebam de ce nu mai scri.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ kid4ever Cu mare placere :)
    @ Azucena Si eu ma bucur ca in sfarsit am reusit sa mai scriu ceva pe blog. Incerc sa imi fac timp pentru toate si nu mai am timp de nimic. :-<

    RăspundețiȘtergere

Curaj :