11.10.2011

Posted by Flyerboy | File under : , , ,
 6. Rudele cele mai apropiate ale rechinilor, ca grup, sunt pisicile de mare, vulpile de mare.

7. Marea majoritate a speciilor de rechini sunt marine. Exista foarte putine exceptii , specii care pot trai si în apa sarata, dar si în apa dulce. Rechinul-taur si rechinii de râu, nu numai ca traiesc în estuare cu apa salmastra (la varsarea unor fluvii în ocean), dar si urca pe fluvii, în apele dulci. Rechinul-taur, unul dintre cei mai primejdiosi pentru om, dupa ce ca traieste în toate zonele oceanice, mai merge si în amonte pe fluvii, in America de Nord si de Sud, Asia si Australia, uneori cale de mii de kilometri. Au fost gasiti rechini-taur care urcasera pe Amazon pâna în Peru, la Iquitos, localitate aflata la 4.000 de km de ocean.8. Scheletul rechinilor nu este alcatuit din oase, ci din cartilaje. Tesutul cartilaginos, desi are doar jumatate din desitatea tesutului osos, este flexibil si rezistent.

9. Reproducerea la rechini are multe caracteristici interesante, având în vedere ca e vorba de pesti. De pilda, spre deosebire de pestii ososi, la rechini fecundatia este interna si presupune o acuplare a celor doi parteneri de sexe diferite. Rechinii masculi au câte doua organe copulatoare, numite pterigopode, pe care le folosesc (nu, nu pe amândoua odata!) pentru a transfera sperma în corpul femelei (care are doar o singura deschidere genitala, ca sa fie totul clar). Iarasi spre deosebire de majoritatea pestilor ososi (care depun un numar mare de oua), rechinii produc un numar mic de urmasi, dar bine dezvoltati.

10. Simturile rechinilor sunt printre cele mai uimitoare adaptari ale lor si explica, în parte, larga lor raspîndire si diversitate, semne ale unui succes evolutiv remarcabil.

Simtul olfactiv e bine dezvoltat, unele specii putând distinge prezenta sângelui în apa în concentratii de numai o parte la un milion.

Vazul, foarte important mai ales pentru speciile pradatoare, nu are de-a face cu culorile, ci mai degraba cu contrastul dintre prada si fondul pe care se proiecteaza. Unii dintre rechini sunt bine înzestrati si pentru vederea nocturna.

Auzul beneficiaza de o trasatura anatomica specifica - pe ambele laturi ale corpului, urechea interna este legata direct de exterior, printr-un orificiu - o trasatura care nu exista nici la pestii ososi si nici la tetrapode (amfibieni, reptile, pasari, mamifere).

Linia laterala este un organ caracteristic pestilor, cu care acestia simt vibratiile transmise prin apa, ce pot semnaliza prezenta unei fiinte vii care se misca prin apropiere. Rechinii percep vibratii cu frecventa cuprinsa între 25 si 50 Hz. Unii specialisti sunt de parere ca si linia laterala contine receptori de câmp magnetic, ca si ampulele Lorenzini, completând functia acestora.


PS : Postare noua pe Flyerboy photography

11 comentarii:

 1. Oooo, nenea şi-a făcut buton de "read more":>

  P.S. frumoasă postare:*

  RăspundețiȘtergere
 2. dar stiai ca balena albastra scoate cele mai puternice sunete :))?sau ca boc este cel mai mic prim ministru..daca il pui in gradina nu e mare diferenta intre el si pitici...

  RăspundețiȘtergere
 3. Am o intrebare, de ce masculii au doua organe atata timp cat femelele au o singura deschidere genitala? Chiar ma gandeam ce o sa mai spuna Florea de Boc :))

  RăspundețiȘtergere
 4. Uuu!:> Ma bucur ca ai postat in sfarsit continuarea. Nu credeam niciodata ca o sa fiu asa de nerabdatoare sa citesc lucruri despre... rechini!:]]

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
 5. @ annitu ee :> Incep sa invat :>
  @ Florea Da de aia stiam!! Si de Boc =))))
  @ LAvi H Oarecum :D
  @ Maria S Ma bucur ca iti place :)
  @ Gagauta Eheee Esti prea mica sa stii asta =)))))
  @ Dee :)) Ma bucur ca ti-a placut. O sa mai pun articole de genul :D

  RăspundețiȘtergere
 6. @ adelici. Nu. Insa urmeaza altceva. :-D
  @ pinguu Cam da x_x

  RăspundețiȘtergere

Curaj :