30.10.2011

Posted by Flyerboy | File under : , ,

Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Germania afirmă că activitatea cerebrală este activată şi în timpul somnului, în acelaşi mod în care se întâmplă atunci când suntem treji, dar având o intensitate mai mică.
 Urmărind activitatea cerebrală în timpul somnului, pe baza acestor observaţii, specialiştii speră ca, într-o zi, să îşi poată da seama ce anume visează un om la un moment dat.
Folosind tehnici de imagistică, specialiştii au urmărit şi comparat activitatea cerebrală a unor persoane atunci când aveau vise lucide, dar şi atunci când erau treze.
În timpul viselor lucide, oamenii - deşi dorm - ştiu că visează şi îşi pot controla în mod deliberat acţiunile. Conform cercetătorilor, visarea lucidă este o acţiune ce se învaţă prin antrenament.

Pentru realizarea studiului, oamenii de ştiinţă au ales 6 bărbaţi adulţi care practicau visarea lucidă. Aceştia au fost rugaţi să intre în starea de vis lucid şi să facă anumite mişcări ale mâinilor şi ochilor (cu pleoapele închise), în timp ce activitatea cerebrală le era urmărită cu ajutorul tehnicilor de rezonanţă magnetică funcţională. Prin aceste tehnici, specialiştii puteau să observe fluxul de sânge la nivelul creierului şi să determine care regiune este activă.
Aceleaşi zone senzoriale şi motorii activate de mişcare atunci când persoanele erau treze au fost funcţionale şi în timpul visului lucid. Cu toate acestea, activitatea din timpul visului lucid a avut o intensitate cu aproximativ 50% mai mică, ceea ce înseamnă fie că este mai slabă, fie că este limitată la anumite segmente ale creierului.

Acum, specialiştii speră ca prin analiza activităţii creierului să poată afla conţinutul viselor unei persoane.

Voi ce credeti ? Ar fi un lucru bun ca visele sa poata fi reconstituite?

PS : Postare noua pe Flyerboy Photography

20 de comentarii:

 1. Pentru psihanalisti, treaba asta ar fi mana cereasca! Pentru noi, ar mai pieri un pic din magia vietii...

  RăspundețiȘtergere
 2. da ...sau mai bine spus realizate:Xiti dai seama cata MUIE BOC =))hahhaha.....

  RăspundețiȘtergere
 3. si pt @CORA ...pierirea unui farmec din viata:O pai cred ca tu nu stii ce inseamna MUIE BOC cu adevarat=))

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Florea Imi place cum gandesti :))
  Muie boc :))

  RăspundețiȘtergere
 5. ba.. dar voi chiar aveti ceva cu boc :))... interesanta chestia cu visele...

  RăspundețiȘtergere
 6. Noi cu boc? El a avut primul ceva cu noi :))

  RăspundețiȘtergere
 7. Interesant. Eu pot sa imi controlez visele (in putinele dati cand visez), vreau sa spun, daca fac ceva si nu imi convine, ma concentrez putin si ajung in acel moment al visului in care vroiam sa ajung. Chiar o sa incerc sa ma informez despre chestia asta ce mi se intampla, la inceputul postarii tale am crezut ca despre asta e vorba, dar m-am inselat.
  Pupici :*

  RăspundețiȘtergere
 8. nu interesanta ..chestia cu visele ..interesanta ideea cu muie boc=))...si daca tu crezi ca noi avem ceva cu boc si tu nu ai inseamna ca tu cumperi paine cu 200000 de euro..

  RăspundețiȘtergere
 9. Visele si ceea ce se intampla in timpul somnului constituie unele dintre cele mai misterioase experiente ale vietii, care isi au originile in creier.Visul ne insoteste toata viata...in somn, inconstientul se intrerupe si constiinta noastra ia act asa, pe neasteptate,de o suma de trairi foarte asemanatoare, dar si foarte deosebite de ceea ce ni se intampla in stare consitenta. Sunt momente cand putem visa mult sau de loc. Eu de exemplu am momente cand sunt constienta de ceea ce visez,chiar imi aduc aminte ce am visat,visele mele sunt mai mult color.

  RăspundețiȘtergere
 10. @ gabrella Visele nu sunt color. asa ni le amintim noi. Insa oamenii viseaza in alb negru!!
  E dovedit :D

  RăspundețiȘtergere
 11. Da...că dacă e un criminal care a omorât 100 de persoane, ăia îi pot controla visele şi, dacă tipu e mai ghinionist şi a visat cum şi-a omorât victimele,unde le-a ascuns şi de ce le-a ucis, specialiştii ăia îl trimit la răcorică. Şi uite aşa, pacea mondială se accentueză:X
  (Am şi eu o logică....X_X)

  RăspundețiȘtergere
 12. WOW! Nu m-am gandit niciodata ca eu atunci cand dorm imi controlez miscarile:)).Dupa cum avanseaza tehnologia intr-un viitor apropiat poate o sa afle si ce visam.Ehh..dar sa nu gandim in viitor:).Deocamdata stiu doar ca putine amanunte din imensa lume a viselor:)

  RăspundețiȘtergere
 13. @ annitu Imi place cum gandesti :X
  @ Raisa Cine s-ar fi gandit? :))

  RăspundețiȘtergere
 14. eu sunt sigura ca o sa reuseasca in curand pentru ca tehnologia asta e uimitoare

  RăspundețiȘtergere
 15. Eu cred ca da:-? ar fi o chestie :))

  RăspundețiȘtergere
 16. @ Nymphetamine Adevarat. Eu inca astept teleportarea :))
  @ C.L.M Ar fi ...interesant...si nu

  RăspundețiȘtergere
 17. Cu toate acestea, activitatea din timpul visului lucid a avut o intensitate cu aproximativ 50% mai mică, ceea ce înseamnă fie că este mai slabă, fie că este limitată la anumite segmente ale creierului.

  RăspundețiȘtergere
 18. @Gabi, da, da :)) şi mie. Uneori mă uimesc singură :-s

  RăspundețiȘtergere

Curaj :