22.11.2011

Posted by Flyerboy | File under : , , ,
O camera foto performanta are deja aproximativ 10 megapixeli, inghesuiti pe un chip nu mai mare decat ochiul uman. Dar ochiul nostru?

Retina umana are circa 5 milioane de conuri receptoare, care ne permit sa percepem culorile. Astfel, se poate spune ca avem 5 megapixeli rezolutie standard. Dar asta e doar inceputul.


Exista 100 de milioane de bastonase care detecteaza contrastul monocrom si care ne permit sa avem acuitate vizuala. Dar nici acesti 105 milioane de ‘pixeli’ nu sunt de ajuns pentru a defini ochiul uman.


Creierul nostru foloseste ambii ochi pentru a compune o imagine panoramica, si pentru a putea distinge detalii extrem de fine, de exemplu doua linii care sunt separate de cel putin 0.01 grade. Un calcul pe care il puteti gasi aici arata ca datorita acestui lucru, si luand in considerare campul uman de vedere de circa 120 de grade, rezolutia vederii noastre este de 576 de megapixeli!

Suntem insa capabili si sa “citim” imagini cu o rezolutie mult mai mica, cum sunt imaginile tiparite, pe care ochiul nostru le interpreteaza in ansamblu, desi daca este focusat inadins este capabil sa vada si detaliile (miile de punctulete care alcatuiesc o imagine).

In plus, ca o curiozitate, femeile au mai multe conuri decat barbatii, fiind astfel mai capabile sa distinga culoarea, pe cand barbatii au mai multe bastonase, ceea ce le permite sa vada mai bine in intuneric.
Recapituland: 576 MP, autofocus instant, camera foto-video permanenta, intretinere ieftina si automata, vedere tridimensionala si consum infim de energie. Tehnologie veche de milioane de ani. Made in China Heaven. Beat this, Canon!

Sursa : Zvoner.ro

9 comentarii:

 1. rofl ...iar acei ochi 3D sunt doar pentru betivi =))

  RăspundețiȘtergere
 2. Deci de acum incolo cand ma mai bati la cap cu un aparat prof o sa-ti spun : "Foloseste-ti ochii"

  RăspundețiȘtergere
 3. ce fain ii:D cica ochii sunt oglinda sufletului:)

  RăspundețiȘtergere
 4. Baai... vezi ca si eu am Canon :)). Interesanta postarea... imi place sa stiu multe lucruri, iar chestia asta este de'a dreptul interesannta...:d

  RăspundețiȘtergere
 5. ce tare!!! :D ...
  uite o chestie pe care chiar nu o stiam!! :X
  eh... si nu e nevoie sa-ti scoti ochii, 576 MP si inca vreo 10-14 ai Canon-ului/ Nikon-ului... si uite asa ies fotografii frumoase!!:X

  RăspundețiȘtergere

Curaj :