10.11.2011

Posted by Flyerboy | File under : , , , , , , , ,
Tulburarea afectivă sezonieră, determinată de nopţile lungi şi zilele scurte şi înnorate din anotimpul rece, creează probleme multor persoane, dar specialiştii finlandezi propun un remediu simplu: direcţionarea unui fascicul luminos prin canalul auditiv, timp de câteva minute.
În Marea Britanie, de pildă, tulburarea afectivă sezonieră (SAD - seasonal affective disorder) afectează cca. 25 % din populaţie, determinând simptome care variază de la stări uşor letargice până la insomnii şi depresii.


Ceea ce determină apariţia acestei tulburări este faptul că iarna creierul nu primeşte suficientă lumină naturală, ceea ce duce la scăderea secreţiei de serotonină, un hormon care influenţează dispoziţia.

Două studii clinice, derulate de compania Valkee (care produce un model de aparat utilizat pentru tratamentul cu lumină prin canalul auditiv), în colaborare cu Universitatea Oulu, Finlanda, sugerează că, direcţionând lumina prin ureche spre ariile fotosensibile ale creierului, se poate preveni şi trata tulburarea afectivă sezonieră.
În primul studiu, la 92% din pacienţii cu SAD s-a observat dispariţia completă a simptomelor după o lună de tratament, constând în şedinţe de 8-12 minute zilnic.

Compania Valkee a lansat, în acest scop, un dispozitiv prevăzut cu căşti pentru urechi care, în loc de sunet, emit lumină cu o anumită lungime de undă.

7 comentarii:

 1. ai observat ca daca ii pui casti lu boc zici ca este ipod:))

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Florea =))))) Buna asta . Da` nu e i-pod. E d-ala pe caseta :))

  RăspundețiȘtergere
 3. e casetofon d-ala ma =)) care avea porecla dovleac=))

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Ghost painter Da :D
  @ annitu ma intreb ce o sa mai inventeze astia :-?

  RăspundețiȘtergere

Curaj :