03.12.2011

Posted by Flyerboy | File under : , , , , , , , , , ,
1. Marele zid chinezesc nu se vede din spatiu
Desi este foarte lung, are aproape 9.000 de kilometri, structura nu se vede din spatiu. Expresia folosita de toata lumea este pentru a exprima imensitatea constructiei, insa niciun astronaut nu a raportat vreodata ca ar fi vazut Marele Zid chinezesc din spatiu.
Pe cer senin, structura este vizibila de la aprox. 300 de km deasupra Pamantului.


2. Daca arunci o moneda de pe Empire State Building, nu moare nimeni
Una dintre legendele urbane din SUA sustine ca daca arunci un penny de pe cladirea simbol a Americii, acesta poate gauri craniul unui om, in cadere. In plus, coridoarele cladiri, deschise pentru vizitare, au mereu anunturi de genul: "Nu aruncati monede - de la aceasta inaltime, chiar si un banut poate omori un om."
Cei de la Mythbusters au rezolvat misterul si au decis ca o moneda nu capata atata viteza pentru a face rau unui om.
3. Nu ne folosim doar 10% din creier
Este un mit folosit mai ales de catre publicitari, in campanile lor. A devenit atat de popular incat unii chiar au ajuns sa creada sincer ca doar o zecime din organul gandirii munceste. E adevarat ca doar un numar destul de mic de neuroni este "in priza" tot timpul, dar asta nu inseamna ca restul creierului lancezeste.
Cercetarile arata a aproape tot creierul nostru este pus la lucru in timpul unei zile - diferte parti avand diferite functii.
4. Oamenii nu au doar cinci simturi
Vazul, mirosul, pipaitul, gustul si auzul: acestea nu sunt singurele noastre simturi.
Sunt multi specialisti care includ pe aceasta lista si echilibrul, acceleratia, durerea, pozitia corpului sau temperatura relativa. Exista chiar si simtul timpului, mancarimea, foamea - ar fi vreo 20 cu totul.
5. Taurii nu sunt enervati de culoarea rosie
Matadorii din intreaga lume folosesc tesaturi de culoare rosie pentru a atata taurii, in coride. De aceea, se crede ca aceasta culoare ar fi enervanta pentru animale.
Cu toate acestea, taurii nu disting culorile. Sunt dicromati - nu culoarea este cea care ii supara, ci miscarea. Asta provoaca taurul sa atace.

9 comentarii:

 1. Ioiiii...pe unele nu le ştiam...Ce tare!:O
  Mersi că mi-ai luminat creieraşul. :*

  RăspundețiȘtergere
 2. le stiam...:P... dar oare mituri - nu inseamna ceva deja fals?:):P

  RăspundețiȘtergere
 3. Voi chiar credeati ca zidul CHINEZESC se vede din spatiu ?:))) .. eu oricum nu credeam
  Si cea cu moneda nu am stiut`o ...

  RăspundețiȘtergere
 4. si 300 km inaltime nu e din "spatiu"...ce repede punem botul...e de cultura generala sa se stie de exemplu ca: ultimul strat al atmosferei, inainte de spatiul cosmic este termosfera. Acesta se afla la o distanta de aprximativ 100 km de Pamant, fiind compusa din ionosfera si magnetosfera....

  RăspundețiȘtergere

Curaj :