22.12.2011

Posted by Flyerboy |
 22 decembrie 1989 este ziua în care demonstranţii au cântat şi au dansat după ce au văzut elicopterul cu cei doi dictatori decolând de pe sediul Comitetului Central al PCR. Dar este şi ziua în care a apărut isteria teroriştilor, care trăgeau de peste tot, chiar dacă Ceauşescu nu mai era.

Pe 22 decembrie 1989, încă înainte de ora 7 dimineaţa, muncitorii de pe marile platforme se îndreaptă spre centru. În tăcere, dar cu steaguri tricolore decupate, fără stema RSR. La 9.30, Piaţa Universităţii era plină. Apar şi forţele de ordine.

Generalul Vasile Milea se împuşcă, în sediul Comitetului Central. Nicolae Ceauşescu ţine ultima şedinţă a Comitetului Politic Executiv, în care anunţă că, din cauza situaţiei extrem de grave, a preluat conducerea Armatei. Vrea să iasă în balcon, să se adreseze mulţimii, dar la primele huiduieli renunţă. Demonstranţii forţează uşile clădirii şi cuceresc balconul.

Elena şi Nicolae Ceauşescu merg pe acoperişul clădirii şi un elicopter decolează cu ei la bord. Acesta a fost momentul pe care mulţimea l-a simţit ca fiind cel al eliberării. Oamenii încep să plângă, scandează, se îmbrăţişează şi se prind în hore. Din sediul puterii încep să zboare pe geam portretele dictatorilor, cărţile şi documentele de partid.

Cuvântul liber intră în forţă în limbajul curent şi în toate denumirile oficiale - Televiziunea Română Liberă, Piaţa Scânteii devine Piaţa Presei Libere, Informaţia Bucureştiului se transformă în Libertatea.


Respect tuturor celor care si-au dat viata in decembrie `89 pentru libertatea acestei tari!!! Odihniti-va in pace!!

10 comentarii:

 1. sti cumva pe undeva un documentar cap coada cu tot ce sa intamplat.....?am cautat pe net si nu prea am gasit....

  RăspundețiȘtergere
 2. http://filmehd.net/revolutia-romana-1989-filmari-inedite.html

  vezi ca ai mai jos de vreo 44 de minute..si inca mai caut...

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu stiu daca se va afla vreodata adevarul despre revolutia din 1989...chiar nu stiu...pacat de acei copii care au murit la datorie,ma refer la cei care erau in armata.Nu vezi ca pe toate posturile se vorbeste despre revolutionari...nu vreau sa-i vad...ei se lupta ptr drepturile lor...ma intreb de ce nu stau in strada sa lupte ptr ultima farama de democratie? Au pierit saracii oameni degeaba...si pentru ce...ca ne-am intors exact in aceleasi timpuri.

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Raisa :)
  @ Florea Multam :D
  @ gabriella Idiotii aia se cearta la TV pentru rating si familiile isi plang mortii , si culmea tot prostii aia de la Tv sunt scosi eroi !!!

  RăspundețiȘtergere
 5. condusi de iliescu iar dupa terminarea acesteia el devine presedinte ?asta-i revolutie?asta-i lovitura de stat sa nu mai avem comunismu la putere.....pacat de regele mihai care a fost data "afara" din tara lui ....si au iesit 1 mil si ceva de oameni in strada la plecare....si de antonescu !

  RăspundețiȘtergere

Curaj :