23.06.2012

Posted by Flyerboy | File under : , , , ,De curând am început să citesc "Trei într-o barcă "  şi vreau să vă spun că se ridică peste nivelul aşteptărilor. E o carte la care razi în hohote. Încă de la început.
Şi ieri am dat peste un pasaj care pur şi simplu m-a făcut să râd în hohote în plin autobuz. 
Azi o termin si revin maine cu o parere completa.

”Îmi amintesc că un amic de-al meu a cumpărat odată nişte brânză de la Liverpool. Era o brânză splendidă, bine făcută, grasă şi cu un miros de două sute de cai putere care garantat se simte de la trei mile depărtare şi putea lăsa lat un bărbat în toată firea de la două sute de iarzi. La vremea aceea mă găseam la Liverpool, iar prietenul meu mi-a spus că, dacă nu am nimic împotrivă, mi-ar da brânză să o duc la Londra, fiindcă el mai întârzia o zi sau două şi nu credea că brânză poate rezista atât.

- Oh, cu plăcere, dragul meu, i-am răspuns, cu plăcere.

M-am dus să iau brânză şi am urcat într-o birjă. Era o birjă cam şubredă, trasă de un somnambul jigărit, care abia îşi trăgea sufletul, dar pe care proprietarul sau, într-un moment de entuziasm, în timpul conversaţiei, l-a numit cal. Am pus brânză în birja şi calul a pornit târşâind, cu nişte opinteli care ar fi făcut cinste celui mai rapid compresor cu abur construit vreodată, şi totul era vesel că o procesiune funerară până ce am dat colţul. Acolo, vântul a adus un damf de brânză în nările armăsarului nostru. Asta l-a făcut să se trezească şi, cu un sforăit de teroare, a pornit în galop cu viteza de trei mile pe oră. Vântul a continuat să bată în direcţia lui şi, înainte de ajunge în capătul străzii, atinsese patru mile pe oră, lăsând pur şi simplu în urma schilozii şi doamnele bătrâne şi corpolente.[...]

Mi-am luat bilet şi am păşit mândru pe peron, cu brânză, iar oamenii se dădeau respectuoşi la o parte din calea mea. Trenul era aglomerat şi am fost nevoit să mă urc într-un compartiment în care se aflau deja şapte persoane. Un gentleman bătrân şi arţăgos a obiectat; totuşi am intrat şi, aşezând brânză în plasa de bagaje, m-am instalat pe bancheta cu un zâmbet cuceritor şi am declarat că e o zi călduroasă. Au trecut câteva momente, apoi bătrânul gentleman a început să dea semne de nelinişte:

- Aici înăuntru, aerul e închis, a spus el.
- Înăbuşitor, a adăugat bărbatul de alături.

Apoi au început să adulmece şi, după ce au tras aer în piept a treia oară, s-au ridicat fără un cuvânt şi au dispărut. 
Apoi s-a ridicat o doamnă corpolenta şi a spus că este cât se poate de neplăcut ca o femeie căsătorită şi respectabilă să fie chinuită în acest fel, apoi a înşfăcat un gentleman şi opt pachete şi ne-a părăsit. Ceilalţi patru pasageri au rămas un timp, până când un bărbat cu o înfăţişare solemnă care şedea într-un colţ şi care, după haine şi înfăţişare, părea să fie antreprenor de pompe funebre, a spus că mirosul îi aminteşte de un copil mort; ceilalţi trei s-au năpustit spre uşă, înghiontindu-se în încercarea de a ieşi în acelaşi timp din compartiment. I-am zâmbit domnului în negru şi i-am spus că probabil vom rămâne doar noi doi până la sfârşitul călătoriei.

De la Crewe am călătorit singur în compartiment, deşi trenul era supraaglomerat. Când opream în gară, oamenii, văzând compartimentul gol, se grăbeau să urce. “Uite, Mary, vino încoace, e loc destul.” “Sigur, Tom, urcăm aici”, strigau. Şi alergau spre compartiment, cărând bagajele, şi se luptau să ajungă primii. Unul dintrei ei deschidea uşa şi urcă treptele, apoi cădea în braţele celui din spatele său; veneau cu toţii, trăgeau aer în piept, apoi coborau şi se înghesuiau în alte compartimente sau plăteau diferenţa şi se duceau la clasa I.

5 comentarii:

 1. loooooooooooooooool
  frate la urmatorul miting sa-mi aduci cartea.
  musai, da?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite ca imi si notez. Nu de alta dar uit mult si des. :))

   Ștergere
 2. Am citit Arta de a nu scrie un roman de Jerome K Jerome si sincer nu mi-a placut...
  Nu ma dau in vant dupa cartile de comedie ;;)

  RăspundețiȘtergere
 3. =)) sa ajungi mai incolo la pasaju in care zice ca minte iti e controlata de stomac. sa vezi cat de funny e doar pt ca are dreptate =))) (simona- imi e lene sa dau login pe blog :)) )

  RăspundețiȘtergere

Curaj :