24.09.2012

Posted by Flyerboy | File under : , , , , , ,

Ora 7 dimineata. Alarma suna o singura data. Ma trezesc imediat. Sunt odihnita, ba chiar imi pare rau ca am dormit atata timp. Ora 7:30 : sunt gata de plecare. Ajung la servici la 8:00 si termin la ora 12:00 (program full time). Acum ma voi duce acasa pentru 2 ore de odihna, iar apoi imi voi planifica restul zilei.

Nu-i asa ca pare un vis o astfel de zi? Sunt Andreea, co-writer la blogul lui Alex Zaharia si va voi spune cum vad eu ziua perfecta, organizata astfel incat sa avem timp pentru tot ceea ce ne trece prin cap. 

Sunt sigura ca si voi ati observat de cativa ani ca timpul nu ne mai ajunge, ziua micsorandu-se. Oamenii de stiinta sustin chiar ca in loc de 24 de ore, o zi are in prezent doar 16, aceasta urmand sa revina la normal incepand cu acest an. Dar sa lasam explicatiile stiintifice si sa vedem ce am putea face pentru a avea timp pentru tot ceea ce vrem sa facem, intr-o singura zi.

In primul rand, as modifica programul de munca: am observat de la un timp ca programul full time este de fapt de 9 ore, pauza de masa de o ora fiind ,,bagata pe gat”, cu toate ca exista inca o mini pauza mai mult decat suficienta. Si uite-asa, o zi normala de lucru se intinde cam pe 11 ore: 2 fiind drumul. Daca mai vrei sa iesi undeva sau sa mergi la doctor sau la cumparaturi va trebui sa astepti pana in weekend. Sa nu mai zic de familiile cu copii mici...

O solutie pentru programul de lucru ar fi micsorarea acestuia la 6 ore efective de lucru, sau chiar mai putin. De ce spun asta? Pentru ca la unele joburi, oamenii pur si simplu stau degeaba, pentru ca termina sarcinile pentru ziua respectiva in primele ore... Iar unele joburi, din contra presupun multa munca intr-un timp foarte scurt. Ar trebui sa se tina seama de sarcinile repartizate fiecarui post si astfel sa se faca programe individuale.

O alta problema care ne incetineste este legata de trafic. O solutie simpla ar fi ca in fiecare zi, alternativ, in cate un sector al Capitalei sa se interzica mersul la serviciu cu masina, exceptand anumite situatii: gravide, bolnavi etc. De exemplu: luni, in sectorul 1 circula numai RATB-ul, marti in sectorul 2 la fel. Iar cu timpul si cu putin ajutor de la Munincipalitate (cumpararea mai multor mijloace de transport si mai moderne), sa ajungem sa circulam si cu mijlocul de transport in comun, ca nu degeram. Stiu persoane care folosesc masina personala pentru 3 statii de masina si se enerveaza ca e trafic infernal....

Ar mai fi multe lucruri de rezolvat, dar in principiu, daca s-ar rezolva problemele acestea, am putea avea o viata cat de cat mai sanatoasa si mai relaxata.

Ce parere aveti de propunerile mele?

Un comentariu:

  1. Pe vremea lui Ceausescu, in Bucuresti, in zilele pare ( 2,4,6,8...30) aveau dreptul sa circule doar masinile care aveau la numarul de inmatriculare numere pare, iar in zilele impare (1,3,5,...31), aveau dreptul sa circule doar numerele pare. Iti dai seama, ce "aglomeratie" era in Bucuresti ?:))))) Atunci, cred ca nu foarte multa lume avea o masina, acum sunt multi care au 3-4-5 masini intr-o familie. Treaba cu sectorul nu ar putea fi tinuta in frau, pentru ca nu o sa stie de ex. politia, daca eu locuiesc intr-un anumit sector, decat daca ar opri fiecare sofer in parte pana s-ar ajunge la mine. Dar treaba cu numerele pare, chiar era o idee grozava. Politia din intersectii pot observa usor numerele pare sau impare (sau poate chiar pe radar sa fie o aplicatie care sa depisteze numerele pare si impare).

    RăspundețiȘtergere

Curaj :