12.02.2013

Posted by Flyerboy | File under : , , , , , ,

Toamna, când ai văzut gâştele sălbatice zburând spre sud pentru a ierna, probabil ai observat că ele zboară într-o formaţie în forma literei "V". Poate ai vrea să ştii ce au descoperit cercetătorii despre asta.

S-a descoperit că, prin bătaia sa de aripi, fiecare gâsca uşurează considerabil şi înaintarea gâştei din spatele său. Zburând în formă de "V", tot stolul poate parcurge cu cel puţin 71% mai mult decât dacă fiecare gâsca ar zbura izolată.
Adevăr simplu nr.1: Oamenii care au o direcţie comună şi un simţ al comunităţii pot să ajungă la ţintă mai repede şi mai uşor deoarece ei călătoresc susţinându-se reciproc.

De câte ori o gâsca iese din formaţie, ea simte brusc dificultatea de a înainta singură şi revine imediat în formaţie ca să beneficieze de susţinerea oferită de gâsca din faţa sa.
Adevăr simplu nr.2: Dacă am avea măcar atâta bun-simţ cât are o gâsca, am rămâne în formaţie cu aceia care se îndreaptă în aceeaşi direcţie ca noi.

Când gâsca din frunte oboseşte, ea trece la coada stolului şi o altă gâsca îi ia locul în frunte.
Adevăr simplu nr.3: Merita ca sarcinile dificile să fie executate cu ajutorul altora, fiecare pe rând preluând greul lucrării.

Gâştele din spate tipă pentru a o încuraja pe cea din frunte să-şi păstreze viteza.
Adevăr simplu nr.4: Trebuie să fim atenţi ce spunem atunci când "ţipăm" din spate.

În fine, când o gâsca se îmbolnăveşte, sau când este rănită, alte două gâşte ies din formaţie şi o însoţesc ca să-i dea ajutor şi să o protejeze. Ele rămân cu ea până este capabilă să zboare, şi apoi pornesc din nou la drum, singure sau alăturându-se unui alt stol, ca să-şi ajungă din urmă grupul.
Adevăr simplu nr.5: Trebuie să ne fim alături, unii altora, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele.


Mulţumesc Alina pentru contribuţia ta la această postare. :)

PS : Nu e nici creaţia mea, nici creaţia ei. Alina doar mi-a arătat textul .
Să nu se înţeleagă greşit. :)


Salutări ! :)

5 comentarii:

 1. De acord cu toate cele scrise, cu o singură remarcă: la noi, toată lumea ar vrea să fie în frunte, dar să nu fie muncă grea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi de ce să fie muncă grea? Vrei să îi doară spatele muncind ? Să câştige fix pe merit ? Doamne fereşte de-aşa ceva. Te ard ăştia pe rug. :))

   Ștergere
 2. Am aflat de mult acest adevar, dar mersi ca mi l-ai reamintit; este o lectie foarte buna de leadership si lucru in echipa.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aimee: nu ai rezistat tentatiei, si a trebuit sa cauti ceva despre "gastele cu gatul gri" sau cum era? :)))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu. :)) Asta e alta chestie. Mi-a dat-o Alina sa o citesc cand am fost acasa.

   Ștergere

Curaj :